Rilan Luostari      

          Bulgarian suurin luostari, jonka perusti 950-luvun lopulla Ivan Rilski-Johanes Rilalainen,munkki, joka kyllästyneenä tsaarin hovin maallistuneeseen ilmapiirin muutti vuorille erakoksi. Hänen ympärilleen kokoontuneet 14 munkkiveljeä rakensivat elinvoimasen luostarin. Vuonna 1335 paikkallinen feodaalihallitsija Hrelju rakennutti luostarin yhteyteen lujan 25m korkean puolustustornin, joka onkin vanhin rakennuksenosa siiloisesta luostarista.

          Puolustustornissa sijaitsee kappeli, jossa on erittäin kauniit seinämaalaukset. Turkkilaisvallan aikana luostari sai ajoittain eräälaisen autonomian, jonka turvin se saattoi toimia. Aika ajoin se sai puolustautuaturkkilaisten rajuja hyökkäyksiä vastaan.Luostari toimi eräänlaisena epävirallisens hallintokeskuksena. Rilasta käsin, ei vaan hengen asein vaan myös kiväärein ja pistimin lähetettiin bulgarialaisia puolustamaan oikeuksiaan.Luostari poltettiin 1800-luvun alkuvuosina. Nykyinen Rilan luostari sijaitsee alkuperäisellä paikallaan-jälleen tuhkasta nousseena. Nykyinen luostari rakennettiin koko kansan yhteisin voimin ja varoin 1854. Rakennus on vanhan bulgarialaisen tyylin mukainen: neliön muotoinen piha,jota ympäröivät luostarirakennukset. Rilan pinta-ala on 32 000 neliömetriä. Luostarissa on 185 huonetta, 126 keittiötä. Turkin vallan aikana ei maassa ollut pappiskouluja ja koulutus tapahtui luostareissa. Jokainen munkki otti luok- seen noviisin, jonka huoneen yhteydessä oli aina keittiö. Palkaksi opetuksesta noviisi valmisti mestarilleen ateriat. Luostari tarjosi aterian ja yösian kaikille sitä tarvitseville. Päivittäin saattoi rilan luostarissa käydä 2000 bulgarialaista haidutia, vapaustaistelijaa, joille luostari tarjosi aterian. Luostaria ympäröivät kapeaa solaa lukuunottamatta joka puolelta asumattoman metsän peittämät jyrkänteet. Musalan huippu kohoaa yli muiden.Luostarin 28 metriä korkeitten muurien sisällä asuu kymmenkunta munkkiveljeä. 

          Luostarin portin päällä on ihmisen elämänpyörä. Se kuvaa ihmisen elämää ja ikää. Kevät ja lapsuus, kesä ja nuoruus, syys on miehuuden symboli ja talvi vanhuuden.

                                                                                                                    

            Rilan luostarin kirkko on varmasti maailman kauneimpia. Se on ortodoksinen kirkko, jonka rakentajat olivat aikansa mstareita. Samokovista kutsuttiin tunnetut taiteilijat Dimitar ja Zahari Zograf, jotka ovat maalanneet kirkon arvokkaat senämaalaukset. Kirkko jää tavallaan keskeneräiseksi, joten varsinainenulkoseinä edelleen puuttuu. Osa maalauksista on ulkoseinissä mm. "perisynnit". Kirkon ikonostaasin harvinainen pähkinäpuusta veistetty. Ikonostaasin edessä on pieni arkku, jossa säilytetään luostarin perustajan Johanes Rilalainen maallinen tomu. Komeat kyntilät ovat Turkin sulattaanin lahjoittamat. Välittömästi kauniin lahjoittuksen annettuaan sulttani poltatti luostarin. Ikonostaasin kultaukseen on käytetty 18 kiloa kultaa. Kirkon seinäsyvennyksissä on perhemaalauksia, nämä perheet ovat lahjoittaneet rahaa kirkon rakentamiseen. Kirkon oikealle puolella on tsaari Ivan Shishmanin hauta. 

  

Luostarin museo käsittää 18 000 arvokasta käsikirjoitusta, kassan, aseita, joilla luostarin puolustettiin. Erittäin paljon esineistöä on saatu Venäjän luostareilta ja kirkoilta. Varsin kintoisa on munkki Rafaelin neulalla pähkinäpuusta kaivertama risti. Munkki valmisti ristiä 12 vuotta, jonka jälkeen hän sokeutui. Ristiss' on 140 raamatun tapahtumaa ja 900 henkilöhahmoa. Risti on n. 30 sm. korkea. Risti löytyy museon viimeisestä huoneesta. Seinällä on valokopiosuurennos, josta voi hyvin havaita jopa henkilöiden ilmeet.